Oorlogsdagboek Louis, fragment 1

Het Oorlogsdagboek van de minderjarige boerenzoon Louis Boghe is het persoonlijk verhaal van een boerenzoon uit Bierbeek die krijgsgevangen genomen wordt. Zijn relaas is confronterend en ontwapenend eerlijk. Ik ontcijferde zijn handgeschreven dagboek en maakte er in opdracht van zijn zoon Willy Boghe een vlotte getuigenis van. In een reeks fragmenten lees je op deze site hoe Louis de start van de Tweede Wereldoorlog en zijn krijgsgevangenschap in Duitsland beleefde. 

‘Aan de Vierarmen in Tervuren stapten we uit de auto, mijn onafscheidelijke makker Jozef Paredis en ik. Het plan was om te voet naar Leuven te trekken. Maar van Tervuren naar Leuven is nog een eind. Met ons twee stapten we door, valies in de hand, geweer en gasmasker op de rug. Het masker hielden we bij. Dat wilden we zeker niet kwijt spelen.

Bij het verlaten van Tervuren kwamen we enkele bekenden tegen: Gustaaf PAPPAERT, Arthur Guillaume EVERS en René PARDON. Zij vertelden ons dat Bierbeek nog ongeschonden was. Ik kon dat niet geloven. Ik wilde kost wat kost naar Bierbeek trekken.

In de namiddag kwamen we in Leuven aan. Rond Leuven was het vergeven van de Engelse soldaten maar in de straten van de stad was het rustig. Geen enkele burger vertoonde zich.

Ik wilde naar Bierbeek langs de Parkpoort en de Philips. Aan de Parkpoort werd ik tegen gehouden door een Belgische soldaat op wacht. Hij stuurde Paredis en mij naar een bureau aan de Parkpoort. Op dat moment kwam er opnieuw een vliegalarm. Wat trouwens de hele dag verschillende keren gebeurd was, telkens zonder zware gevolgen.

Op het bureau werden we goed onthaald met een fles wijn en allerlei lekkernijen. Daarna moesten we bij de Kommandant komen. Hij zette me aan het hoofd van een groepje van 15 man van op de dool geraakte soldaten. We moesten ons samen in Zaventem in de Gendarmerie aanbieden. Daar zouden ze ons kunnen vertellen waar onze regimenten waren.’

Het volledige boek is te koop bij De Standaard Boekhandel (16,50 EUR – opbrengst goed doel Lions)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s